Kasvatuskokeet Peltosalmen koulutilalla

Kasvatuskontti toimi Peltosalmen koulutilalla kevättalvella 2018. Kontissa kokeiltiin eri kasvilajeja ja lajikkeita sekä kehitettiin kontin toimintaa Suomen oloihin sopivaksi. Kokeissa kasvatettiin vehnää (Amaretto), ohraa (Wolmari), kauraa (Akseli), härkäpapua (luomu), hernettä (Florida) ja vihantahernettä (Arvika)(luomu). Parhaimman sadon muodosti herne ja viljat. Ohralla, kauralla ja härkäpavulla keskimääräinen sato jäi alhaiseksi kasvuston homehtumisen takia. Seitsemässä vuorokaudessa saimme sadon, joka oli noin 25 cm pitkää sekä maittoi kotieläimille hyvin.

Kasvatuskokeissa käytimme seuraavanlaisia kasvatusolosuhteita:

Kasvuaika: 7-8 vrk

Kastelu: 6 h välein 2 min. tulvakasteluna

Lämpötila: 21 astetta

Kosteus noin 60 %

Led-valaistus: Led-punainen ja sininen

Siementen esikäsittely: Vesi, ja huuhtelu sekä liotus 4-16 h.

Kontin laitteistoon kuuluvat mm. ilmastointi, kosteuden poistolaite sekä lämmitys. Kastelu, kosteuden säätely ja lämpötila toimivat automaattisesti.

Pohjois-Savossa kasvatuskontti oli lisäksi kahdella eri tilalla, nautakarjatilalla (luomu) ja lypsykarjatilalla. Kokemukset kontista olivat positiivisia. Tärkeää on pitää yllä hyvää hygieniaa kontin sisällä sekä tarkkailla kasvuolosuhteita säännöllisesti. Laadukas siemen kasvaa viikossa rehuksi, jonka voi tarjota sellaisenaan kotieläimille.

 

Lypsykarjatilallisen, Osmo Korhosen kommentti:

"Kasvun ihme oli mielenkiintoinen, kuudessa päivässä siemenestä saatiin lähes 20-senttinen kasvusto. TIlan lehmille ruoka maistui hyvin"

hydrorehu Riistavesi Osmo

Hankkeen toteuttajat

toteuttajat

Hankkeen rahoittajat ja sponsorit

rahoittajat